Is je vraag nog niet beantwoord? Stuur dan gerust een mailtje naar info@sdvamsterdance.nl.

Welke dansen leer je in de Beginnerscursus?
In de Beginnerscursus leer je negen verschillende dansen. Dit zijn zeven partnerdansen, dus dansen die je samen met een partner danst en twee solodansen, dus dansstijlen die je zonder partner doet. Je leert de chachacha, rumba, jive, salsa, Engelse wals, tango en quickstep en de solostijlen wisselen per semester. De solostijlen worden behandeld in een specifieke les, en in de overige weken bouw je de partnerdansen op.

Voor wie is de Beginnerscursus bedoeld?
De Beginnerscursus is toegankelijk voor iedereen. De cursus is met name bedoeld voor studenten die op een toegankelijke manier willen kennismaken met dansen en voor nieuwe leden van de vereniging om de basis te leren van dansen, zodat je uit de voeten kunt op vrijdansen en andere dansevenementen binnen de vereniging.

Moet je lid worden van AmsterDance om de Beginnerscursus te volgen?
Nee, je hoeft geen lid te worden om de Beginnerscursus te volgen. Wel krijg je €10 korting op de cursus als je lid wordt en kun je als lid meedoen met veel meer lessen en activiteiten.

Ben je geen student (meer) of al ouder? Houd rekening met de voorwaarden voor lidmaatschap als je na de Beginnerscursus verder wilt dansen binnen AmsterDance. Voor alle andere cursussen moet je namelijk wel lid zijn.

Wat kun je doen na de Beginnerscursus?
Na de Beginnerscursus kun je binnen AmsterDance verder met vervolgcursussen. Hiervoor moet je wel lid worden van de vereniging. Let op dat dit alleen mogelijk is als je student bent en jonger dan 30 jaar oud. Voldoe je hier niet aan? Dan kun je de Beginnerscursus volgen, maar kun je daarna niet verder met lessen bij AmsterDance.

Ik ben geen student. Kan ik na de Beginnerscursus verder met dansen?
Je kunt na de Beginnerscursus verder met dansen, maar niet bij AmsterDance. Om bij AmsterDance verder te gaan moet je student zijn en lid worden van de vereniging.

Ik wil graag met mijn eigen partner dansen. Is doorwisselen verplicht?
Ja, doorwisselen is verplicht. Doorwisselen is belangrijk om goed te leren leiden en volgen. Ook leer je zo je groepsgenoten kennen.

Hoeveel kost de Beginnerscursus?
€80 – Student en lid van AmsterDance
€90 – Student (geen lid van AmsterDance)
€180 – Niet-student

Kan ik in delen betalen voor de Beginnerscursus?
Ja, je kunt in twee termijnen betalen. Dit kost €2 extra administratiekosten. Je betaalt de tweede termijn dan via automatisch incasso.
– Student en direct lid worden: €60 + €50
– Student en al lid: €42 + €40
– student zonder lid te worden: €52 + €40
– niet-student: €102 + €80

Let op: ook als je eerder stopt met de cursus blijf je betaalplichtig voor de tweede termijn.

Wat is afdansen?
Het afdansen is de afsluiting van de cursus. Op deze feestelijke dagen kun je aan familie en vrienden laten zien wat je geleerd hebt, en zal een jurylid je beoordelen in elke dans en na afloop ontvang je een diploma!

Wanneer is het afdansen?
Het afdansen vindt meestal plaats in de laatste week van de cursussen, op zondag. Zie de agenda voor meer informatie.

Waar kan ik me aanmelden voor het afdansen?
Je kunt je hier aanmelden.

Is afdansen verplicht?
Nee, het afdansen is niet verplicht. Je kunt gewoon verder met het volgende niveau zonder af te dansen. Het is natuurlijk wel hartstikke leuk om samen met je groepsgenoten het semester af te sluiten.

Kun je zakken voor het afdansen?
Nee het afdansen is vooral een ceremoniële en feestelijke afsluiting. Je hoeft niet bang te zijn dat je het niet haalt. Voel je je nog niet helemaal comfortabel met de dansen? Benoem het bij je docenten! Als je dat prettiger vindt, kun je ook je huidige cursus opnieuw volgen.

Hoe vind ik een partner?
Je kunt zelf een partner vragen, bijvoorbeeld uit je eigen les. Je mag in principe met iedereen in de vereniging dansen, ook buiten je lesgroep of niveau. Je mag alleen niet met docenten afdansen. Je kunt ook iemand vragen die al afdanst met iemand anders. Deze persoon is dan jouw hulpleider of hulpvolger.

Als het niet lukt om iemand te vinden, vraag dan je docenten om hulp. Je kunt ook mailen naar intern@sdvamsterdance.nl voor hulp.

Met hoeveel mensen dans je af?
Je danst alle dansen met één persoon voor je eigen punten en wordt individueel beoordeeld. Je kunt wel met meerdere mensen meedoen aan het afdansen. Zij krijgen dan een beoordeling, maar jij niet. Dit heet hulpleiden of hulpvolgen.

Wat doe ik aan?
Je mag dragen waar je je comfortabel in voelt. Veel dansers kleden zich wel netjes aan. Je kunt voor de latin en standaard ballroom dansen aparte kleding kiezen, want je kunt tussen de rondes omkleden. De docenten kunnen je helpen en adviseren. Ook kun je alvast je outfit testen in de laatste lessen.

Belangrijk bij rokken: doe altijd een broekje (shorts) onder je rok aan, omdat hij omhoog kan wapperen tijdens draaien. Let er bij latin daarnaast op dat de rok niet te lang is, omdat je anders mogelijk in je rok stapt.

Dansschoenen: je hebt geen dansschoenen nodig. Het belangrijkste is dat je comfortabel danst op de schoenen die je draagt. Mocht je het afdansen een goede gelegenheid vinden om dansschoenen aan te schaffen, dan kun je een kijkje nemen bij Danswinkel.nl op de Bilderdijkstraat. Vraag je docenten even om advies over de juiste soort schoenen!

Kan ik gasten uitnodigen voor het afdansen?
Ja, je kunt vrienden en familie uitnodigen om te komen kijken bij het afdansen. Je kunt zoveel mensen uitnodigen als je wilt. Geef in het aanmeldformulier graag aan hoeveel mensen je ongeveer meeneemt. Na afloop zijn je gasten welkom bij de borrel.

Wat is het adres van het afdansen?
Het afdansen vindt meestal plaats in het USC Universum. Controleer ook de agenda voor de locatie. Het adres van USC Universum is Science Park 306, 1098 XH Amsterdam.

Hoe kun je het beste parkeren?
Parkeren kan op zondagen gratis op parkeerterrein P7 van het Science Park. Het is niet toegestaan om de auto direct naast het USC te parkeren en dit kan leiden tot een boete.

Moet je lid zijn om cursussen bij AmsterDance te volgen?
Ja, behalve voor de Beginnerscursus. Voor alle andere cursussen moet je lid zijn op de eerste lesdag van de cursus. Dit betekent dat je in hetzelfde seizoen een jaarlidmaatschap moet hebben, of al langer lid moet zijn van de vereniging.

Wil je in september beginnen met een cursus, dan kun je al vanaf 1 augustus lid worden voor het nieuwe academische jaar (1 sep – 31 aug). Let op dat je een bewijs van inschrijving nodig hebt van het nieuwe academisch jaar om lid te worden.

Kan ik me samen met een partner aanmelden?
Nee, bij AmsterDance meld je je altijd individueel aan voor een cursus. Je kunt natuurlijk je natuurlijk wel met een vriend of vriendin tegelijkertijd inschrijven voor dezelfde cursus. Zorg er dan voor dat je er plek is voor allebei. Vooral volgerplekken raken snel vol.

Wanneer tel je als student?
Je telt als student als je een voltijd bachelor of masteropleiding doet of soortgelijke opleiding (bijv MBO of een opleiding aan een buitenlandse universiteit). PhD-studenten tellen niet als student. Er zijn enkele specifieke situaties, deze vind je hier. De belangrijkste uitzondering is de wachttijd voor de master geneeskunde (co-schappen).

Om aan te tonen dat je studeert, moet je een bewijs van inschrijving inleveren.

Hoe vind ik mijn bewijs van inschrijving?
Je vindt hier instructies voor het vinden van je bewijs van inschrijving.

Ik ben student maar mijn (dans)partner niet. Kunnen we samen lessen volgen?
Je kunt alleen de Beginnerscursus samen volgen, omdat je partner geen lid kan worden. Als je daarna verder wilt gaan met danslessen, moet dat op een andere plek dan AmsterDance.

Natuurlijk ben je zelf welkom om als student lid te worden van de vereniging en nieuwe mensen te leren kennen in het verenigingsleven van AmsterDance. Je kunt je partner dan ook uitnodigen als gast bij evenementen waar externen welkom zijn, zoals het maandelijkse danscafé en het gala.

Ik wil ook lid worden. Hoe doe ik dat?
Je kunt bij je inschrijving voor de Beginnerscursus direct aangeven dat je lid wilt worden. Het is ook mogelijk om apart het lidmaatschapsformulier in te vullen. Kies dan in de Beginnerscursus voor “Ik ben al lid” wanneer je hierom gevraagd wordt.

Bij andere cursussen moet je apart het lidmaatschapsformulier invullen. Je hoeft niet te wachten op een bevestiging voordat je je inschrijft voor de cursus. Dit kan namelijk even duren.

Welke voorwaarden zijn er om lid te worden van AmsterDance?
Om lid te worden van AmsterDance moet je in het studiejaar waarin je lid wordt student zijn (zie de voorwaarden voor student zijn) en moet je jonger zijn dan 30 jaar. Je moet lid zijn voor alle cursussen behalve de Beginnerscursus.

Wanneer kun je lid worden?
Je kunt het hele jaar door lid worden van AmsterDance. Het is aan te raden om lid te worden in september of februari, met de start van nieuwe cursussen. Op deze manier begin je gelijk met andere nieuwe leden en leer je elkaar goed kennen.

Mijn (dans)partner is student maar ik niet. Kan ik lid worden?
Nee, je kunt alleen lid worden als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Je partner (die wel voldoet aan de voorwaarden) kan wel lid worden en meedoen aan (sociale) activiteiten in de vereniging. Er is een aantal evenementen waar externen welkom zijn, en waar je dus als gast van je (dans)partner heen kunt. Dit zijn bijvoorbeeld het jaarlijkse gala en de maandelijkse danscafés.

Is er een ontgroening?
AmsterDance heeft geen ontgroening of verplichte evenementen. Je kunt (vrijwillig) wel meedoen met eerstejaarsactiviteiten om andere nieuwe leden te leren kennen. Ook volgen veel nieuwe leden de Beginnerscursus. Hier leer je meteen de basis van partnerdansen en ontmoet je andere nieuwe leden.

Zijn er verplichtingen als lid?
Er zijn geen verplichtingen aan je lidmaatschap, anders dan het betalen van de contributie.

Wat zijn de kosten van het lidmaatschap?
Je vindt hier de contributietarieven. Naast de jaarlijkse contributie, betaal je apart voor het volgen van danscursussen en sommige specifieke evenementen.

Voor welke periode geldt het lidmaatschap?
Het lidmaatschap geldt per academisch jaar. Dit loopt van 1 september tot en met 31 augustus. Per academisch jaar dat je lid bent, betaal je de contributie die op jou van toepassing is. Je blijft elk jaar lid tot je jezelf afmeldt.

Ik wil niet langer lid zijn, hoe meld ik mij af?
Je lidmaatschap loopt jaarlijks automatisch door tot je het opzegt. Dit betekent dat je je moet afmelden als je geen lid meer wilt zijn. Dit kun je doen door uiterlijk 3 augustus te mailen naar secretaris@sdvamsterdance.nl. Meld je je later af? Dan blijft je lidmaatschap nog één jaar doorlopen.

Waar is mijn les?
Het adres van Sportcentrum VU is Uilenstede 100, 1183 AM Amstelveen.
Het adres van USC Universum is Science Park 306, 1098 XH Amsterdam.

Hoe laat begint mijn les?
Je vindt alles lestijden in de agenda. Wees graag ten minste 15 minuten aanwezig zodat je je sportcentrum abonnement kunt regelen en de studio kunt vinden.

Activeren AmsterDance Abonnement bij USC en Sportcentrum VU
Je moet je AmsterDance abonnement bij de sportcentra activeren om bij het USC of Sportcentrum VU naar binnen te kunnen. Dit moet ook als je al een ander abonnement hebt. Wees op tijd, want het is in de eerste weken druk bij de balie!

  1. Maak vooraf online een account aan als je dat nog niet hebt.
    – USC account aanmaken
    – Sportcentrum VU account aanmaken
  2. Wees op tijd aanwezig om je abonnement bij de balie te activeren.
  3. Neem legitimatie en je bewijs van inschrijving (als student) mee.
  4. Meld je bij de balie voor AmsterDance om je abonnement te laten activeren.

Wat draag je tijdens de lessen?
Je kunt sportkleding dragen of gewone kleding waar je goed in kunt bewegen. Je kunt ook reguliere schoenen of sportschoenen dragen, zolang je er stabiel op kunt staan.

Draag het liefst géén hakken, zeker niet wanneer dit geen specifieke dansschoenen zijn. Mocht je wel hakken dragen, zorg dan dat de hak niet te hoog is (< 5 cm) en dat je een hakbeschermer om de punt van je hak doet.

Je hoeft geen dansschoenen aan te schaffen en veel mensen doen dit pas op een later moment. Als je graag op dansschoenen danst, kies dan voor vlakke jazzschoentjes. Deze zijn goedkoper en zijn in het begin bovendien beter voor het ontwikkelen van je voeten.